Home / Aardgas / Prijzen aardgas

Prijzen aardgas

De prijzen van aardgas zijn afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid en of deze vermengd is met andere verbrandbare aardgastellergassen zoals biogas. U kan op het internet vaak vergelijkende studies vinden die gasleveranciers met elkaar vergelijken, niet enkel op gebied van prijs maar ook qua vergoeding en tariefplan. Ook hangen de leveranciers af van Uw regio, de een zal in Uw gemeente misschien niet beschikbaar zijn terwijl dit wel zo is in een andere gemeente. Afhankelijk van de regio waarin U woont hebt U de keuze uit verschillende leveranciers en dus ook een ruimer aanbod van tariefplannen en prijzen. In het algemeen gelden de prijzen van nu (2009) per kilowattuur tussen de 0,0239 en 0,0313 euro. Dit lijkt een klein bedrag te zijn maar U zou versteld staan van de hoeveelheden energie U consumeert op jaarbasis. De actuele prijzen op jaarbasis liggen dan ook vaak tussen de 1000 en 1200 euro, afhankelijk van Uw verbruik en de leverancier. Merk op dat dit richtprijzen zijn berekend op het gemiddelde gebruik van een consument. Deze kunnen verschillen, al dan niet hevig of licht, met wat U werkelijk betaald of zal moeten betalen eens U bent overgeschakeld op een specifieke leverancier.

In het algemeen zijn bedrijven zoals Luminus en Essent een van de goedkopere en betrouwbare leveranciers. Zij bieden verschillende contracten aan, afgestemd op Uw verbruik en noden. Het wordt vaak een lastige boel als U moet gaan kiezen uit het aanbod leveranciers tot Uw beschikking. De een biedt een goedkoper contract aan maar vraagt dan ook een hogere vaste vergoeding terwijl de ander net het tegenovergestelde aanbiedt. Op welke factoren moet U dus letten wanneer U op zoek bent naar een nieuwe gasaansluiting?

Moet U kiezen voor een vast of variabel tarief? Vragen die U wellicht parten zullen spelen bij Uw beslissing. Het antwoord op die vragen is vrij simpel. Men kiest best voor een vast tarief bij aardgas, aangezien de energieprijzen blijvend zullen stijgen kan men profiteren van de huidige prijzen gedurende de contractperiode zonder dat men hoeft wakker te liggen van een plotse prijsstijging en hogere energierekening. Qua vaste vergoeding maakt het niet zoveel uit, deze liggen namelijk niet ver uiteen van leverancier tot leverancier. Ze liggen vaak om en bij de 40 tot 44 euro en zijn een vast gegeven bij elk gascontract dat U afsluit bij eender welke leverancier.

Overleg eerst goed met de leverancier welke tarieven het beste bij Uw energieverbruik passen en vergelijk deze met andere aanbieders. Zo kan U zelf met de nodige informatie afwegen welke leverancier het beste bij U past, tegen welk tarief en welke kosten. Een contract is vrijwel altijd voorzien van een minimumduur van 1 jaar, waarna U de keuze heeft om op te zeggen en over te stappen op een andere leverancier. Toch moet U beseffen dat 1 jaar vrij lang is en U dus zeer goed moet nadenken alvorens een contract af te sluiten. Het is tenslotte een energierekening van 1 jaar die U afsluit waarvan niet kan afgezien worden.

Top