Home / Bio-energie / Biokachel

Biokachel

Biokachels zien er net uit als de klassieke kachels op gas die we vaak tegenkomen in de woonkamer of badkamer maar bieden toch een zuinigere bron van warmte en energie. Het verschil zit in de gebruikte brandstof of materialen die verbrand worden in de kachel. Bij gas loopt U het risico met gaslekken die tot ontploffingsgevaar of verstikking kunnen leiden. Tevens zijn ze niet erg milieuvriendelijk en leveren vaak ook hoge energiekosten op. De biokachel daarentegen is een heel zuinige en milieuvriendelijke tegenhanger die nog niet zo lang op de markt aanwezig is. De brandstof voor dit type kachel zijn biomassa en afvalhout. Deze materialen worden vaak beschouwd als afvalstof en worden dan ook vaak gewoon opzijgeschoven.

De biokachel kan deze afvalstoffen verwerken en verbranden zonder dat de verbruiker hier iets van merkt of hinder van heeft. Het gebruik is net zoals bij het klassieke haardvuur, men brengt de te verbranden materialen in de kachel en laat deze opbranden om zo tot verwarming te komen. Het grootste verschil zal te merken zijn in de prijs en de kosten, aangezien men deze te verbranden gewassen makkelijk zelf kan telen en men geen grote hoeveelheden gas hoef te verbruiken voor hetzelfde rendement. Men ziet er misschien enkel tegenop dat men meer werk zal moeten verrichten om de kachel te laten stoken, aangezien men zelf de brandstoffen moet toevoegen. Het stoken is desondanks een enorme besparing in vergelijking met een gaskachel. Als U de prijzen en kosten afweegt met elkaar zult U gauw merken dat U met een biokachel beter af bent dan met een gaskachel, zij het met een beetje meer arbeid en bezigheid.
Deze technologie zijn nog niet zo vrij beschikbaar op onze markt maar zullen zeer snel hun opkomst maken aangezien het bij onze noorderburen en in Duitsland al kleine successen heeft geboekt in vergelijk met zijn tegenhanger die op gas werkt. De kosten van de geproduceerde energie kunnen soms naar beneden gehaald worden met 75%, een niet te missen winst voor Uw portefeuille. Niet alleen is de biokachel enorm rendabel, goedkoper en milieuvriendelijk maar tevens ook hoogtechnologisch. De meeste biokachels komen met een elektronisch of digitaal besturingspaneel dat een duidelijk overzicht geeft van de nodige informatie. In de domoticasector werd de biokachel al een aantal keer toegepast in de bouw van nieuwe woningen en werd deze tevens aangesloten op het geautomatiseerd systeem. U ziet maar, er zijn enorm veel mogelijkheden tot Uw beschikking.

Top