Home / Bio-energie / Warmtepomp

Warmtepomp

Een warmtepomp haalt als het ware gratis warmte uit het milieu in eender welk seizoen. In de aarde, het water of de warmtepomplucht zitten altijd enorme hoeveelheden warmte opgeslagen, de waterpomp gebruikt deze om warmte op te wekken in Uw woning. Het grootste kenmerk van een waterpomp is hoogstwaarschijnlijk zijn uitzonderlijk lage verbruik. Het rendement van een warmtepomp ligt dan ook vaak op een gemiddelde van vier of zelfs hoger. Dit wil eenvoudig zeggen dat voor elk procent energie die U in de warmtepomp stopt het vierdubbele terugkrijgt in de vorm van warmte. Hierdoor ligt dan ook het energieverbruik enorm laag. Zo moet U om 100% warmte te produceren slechts vier maal minder energie gebruiken in vergelijking met een normale gasketel of stookolieketel.
Daarbovenop hoeft U deze waterpompen amper te onderhouden aangezien de meeste modellen geheel onderhoudsvrij zijn. Theoretisch gezien hebben ze een levensduur van om en rond de 17 jaar, toch kan dit in de praktijk nog enkele jaren langer zijn tot rond de 20. De grootste voordelen aan een warmtepomp zijn niet alleen de zuinigheid en de onderhoudsvrijheid, maar ook de bijdrage aan het milieu en de omgeving. Zo produceert een warmtepomp 30 tot 53% minder CO2 uitstoot in vergelijking met zijn tegenhangers. Combineert U deze methode met een aantal andere groene energievoorzieningen dan zal U op een heel zuinige energiekost uitkomen die niet alleen gunstig is voor Uw portefeuille maar ook voor de toekomst van Uw kinderen door het ecologisch aspect dat onderhouden wordt.

Er bestaan verschillende soorten systemen die elk hun eigen methode kan gebruiken. Zo heb je die in combinatie met verschillende manieren om warmte te onttrekken aan de natuur. De meest voorkomende toepassingen zijn die van het onttrekken van warmte door middel van de aarde, de lucht of het grondwater. De eerste haalt de warmte uit de grond, deze is heel het jaar door aanwezig en kan dus altijd gebruikt worden. De tweede haalt de warmte uit het grondwater en gebruikt deze om het water in de verwarmingstoestellen op te warmen. De laatste methode zuigt de buitenlucht aan die langs een verdamper komt en laat deze vervolgens afkoelen terwijl tegelijkertijd de warmte wordt onttrokken. Iedere toepassing zal ongeveer hetzelfde rendement opleveren, het is enkel aan U om er voor te kiezen welke het beste en het gemakkelijkst kan geplaatst of ingebouwd worden. De kosten van de aanleg variƫren maar liggen vaak even hoog als die van een normale (stookolie)installatie. Het is dus erg aantrekkelijk om een warmtepomp te overwegen bij de bouw van een nieuwe woning.

Top