Home / Energiebesparing

Energiebesparing

Nu dat de economische crisis zijn hoogtepunt bereikt heeft en iedereen een beetje moet bekomen, is het zeker een besparengoede zaak om ook op energie te gaan besparen. De energiekosten zijn in deze maatschappij relatief hoger dan de voorbije jaren, grotendeels te wijten aan de inflatie en de stijgende olieprijzen. Door middel van kleine veranderingen en wijzigingen in Uw dagelijks leven en energieverbruik kan ook U besparen en het geld dat U hierbij uitspaart spenderen aan betere doeleinden zoals bijvoorbeeld opsparen of beleggen. Aangezien energie een belangrijke factor is voor een degelijke levensstandaard is het een nuttige gedachte om hierop zoveel mogelijk te besparen zonder onder te doen aan Uw huidige levenssituatie. Door bijvoorbeeld alle elektrische apparaten volledig af te zetten in plaats van deze op stand-by te zetten kan men vaak al tientallen tot honderden euro’s uitsparen op de elektriciteitsrekening afhankelijk van de hoeveelheid elektrische apparaten in Uw woning. Door de verwarming in bepaalde kamers die U niet vaak bezoekt of gebruikt uit te schakelen kan U bovendien veel geld besparen op verwarmingskosten. Het is dan ook zonde om in zulke kamers de verwarming te laten aanstaan ook al is er nooit of amper iemand in de kamer aanwezig.

Door over te stappen op alternatieve energievormen kan U eveneens energie besparen. Toch is dit eerder een vorm van dezelfde hoeveelheid energie verbruiken maar gewoon van een andere, groenere bron. De enige echte manieren om te besparen op Uw energieverbruik is door bepaalde verbruiken in Uw leven uit te schakelen indien deze overbodig zijn. Het licht overal uitdoen waar U niet aanwezig bent is bijvoorbeeld een goede start. Maar ook goed isoleren is een stap naar energiebesparing. Hoe minder warmte er ontsnapt en binnenblijft, des te minder energie U moet verbruiken om de kamers te kunnen verwarmen. Ook kan U de lampen in Uw huis vervangen door spaarlampen of ledspots. Deze verbruiken vaak tot tien maal minder energie en produceren evenveel licht als de klassieke gloeilamp. Elke kleine verandering die niet hoeft onder te doen aan comfort is een besparing op Uw energierekening. Eigenaars van een zonnepaneleninstallatie hebben dan ook de kans om een vergoeding te krijgen bij plaatsing van de zonnepanelen. Het brengt dus niet alleen Uw energiekost naar beneden maar U kan er zelfs winst uit opstrijken.

De beste raad die men kan geven is om een energieconsulent te raadplegen. Deze zal het totaal aan verbruikte energie voor U berekenen en U eveneens uitleggen hoe en waar U besparingen kunt maken zonder enig verlies van comfort of drastische wijzigingen die U nog extra kosten zouden opleveren. Hij controleert eveneens waar U aan energieverlies lijdt en hoe U dit kunt oplossen. Door deze maatregelen te nemen en op te volgen kan U er voor zorgen dat Uw huis volkomen energiezuinig wordt en blijft. U kan eveneens tal van andere specialisten raadplegen die U zullen helpen bij het beperken van het energieverbruik. Zelf kan U vaak al beseffen waar de grootste energielekken zitten in Uw woning. Dit is vaak de zolder die slecht geïsoleerd werd of andere kamers met bijvoorbeeld enkele ramen. Dubbele ramen houden de warmte beter binnen en zijn bovendien standaard verplicht bij de aanbouw van een nieuwe woning. Bent U nog in het bezit van enkele ramen? Dan kan U deze best vervangen door dubbele exemplaren, zij zijn bovendien veel steviger en betrouwbaarder. Wenst U meer info over energiebesparing? Dan kan U nogmaals terecht bij de energieconsulent. Deze zal U met plezier verder helpen bij bepaalde beslissingen of wijzigingen. Let er wel op dat deze wordt aangewezen door de energiebedrijven waarbij U klant bent. Ook zij hebben de nodige opleiding en certificaten nodig om in aanmerking te komen voor wettige en correcte controles.

Top