Home / Vochtproblemen / Vocht bestrijden

Vocht bestrijden

Invloed vocht op mens en woning
Vochtproblemen in een woning hebben niet alleen invloed op de woning zelf maar hebben ook een nadelige invloed op de bewoners als dusdanig. Een te vochtige binnenklimaat zal naast verschillende lichamelijke ongemakken ook de kans op schimmels laten toenemen. Deze kunnen bij mensen met bijvoorbeeld astma zorgen dat deze aandoening zal erger worden.

Naast de invloed op de gezondheid van de bewoners zal een te hoge vochtigheid leiden tot een hogere energiefactuur. Vochtrijke lucht zal namelijk meer energie vergen om op te warmen dan drogere lucht. Dit komst doordat het water dat in de lucht aanwezig is een hoge warmtecapaciteit heeft.

Naast bovenstaande nadelen heeft vocht ook een nadelig effect op de woning zelf en de meubels. Meubels kunnen achteraan schimmelen of door de verhoogde werking van bijvoorbeeld houten meubels zullen deze sneller verouderen.

Soorten vochtproblemen

Vochtproblemen kunnen verschillende vormen aannemen en verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende vochtproblemen zijn;

  • Opstijgend of optrekkend vocht
  • Doorslaand vocht
  • Vocht door gebrek aan ventilatie
  • Bouwvocht
  • Gebrek aan open stootvoegen
  • Vochtproblemen door een waterlek

Bestrijden van vochtproblemen

Het aantal mogelijkheden om vochtproblemen te bestrijden lijken wel eindeloos. Toch is belangrijk om de belangrijkste technieken om aan vochtbestrijding te doen even op te lijsten.

Bij optrekkend of opstijgend vocht zal de meest aangewezen techniek het onderkappen of onderslijpen van de woning zijn. Een andere mogelijkheid is het injecteren van de getroffen wanden. De keuze zal vooral afhangen van in welke staat de woning is.
Doorslaand vocht kan het makkelijkst behandeld worden door de gevel te impregneren. Let er wel op dat dit om de 8-10 jaar dient herhaald te worden.

Bouwvocht en vocht door gebrek aan ventilatie kunnen beide opgelost worden door de woning voldoende te verluchten

Besluit

Vochtproblemen in een woning dienen zo snel als mogelijk bij de bron aangepakt te worden. De nadelen wegen namelijk niet op tegen de voordelen. Veel van de technieken zullen echter een behoorlijk prijskaartje hebben maar u kunt hierop besparen door zoveel mogelijk zelf te doen.

Top