Home / Windenergie / Windmolenpark

Windmolenpark

Een windmolenpark is een verzameling van meerderen windturbines of windmolens . Zo een windmolenparken worden meestal in de zee gebouwd omdat daar veel wind is en daar hebben de mensen het minste hinder van het geluid dat de windturbines produceren .

Windenergie is een vorm van groene energie die zo goed als niet gebruikt wordt door particulieren want om genoeg elektrische energie op te wekken heb je een redelijke grote windturbine nodig en dat is zeer duur . Om een windturbine of windmolen te kunnen laten draaien heb je natuurlijk tamelijk wat wind nodig daarom zie je bijna geen enkele windturbine in het binnenland maar wel aan de kuststreken en er worden ook meer en meer windmolenparken gemaakt in de zee,daar hebben de mensen geen last van het lawaai dat de turbine maakt en ondervinden ze ook geen hinder van het niet zo gunstig uitzicht van zo een windturbine.

Het aantal elektrische energie dat een windturbine opwekt hangt af van de windsnelheid en is dus niet constant. Ook is het zo dat hoe groter de bladen van de windturbine hoe beter het rendement en de opbrengst. Het gemiddelde vermogen van een windturbine die aan zee staat is ongeveer 3MW.

De windsnelheid wordt bepaald door enkele elementen:

  • De plaats (meestal aan zee)
  • De hoogte van de windturbine
  • Het seizoen en tijd van de dag

Een probleem bij windmolens is dat men ze veel plaats innemen want men mag ze niet dicht bij elkaar plaatsen want dan gaat het rendement drastisch naar beneden en zijn ze veel minder rendabel .
Het is ook niet mogelijk om windturbines dicht bij bebouwde gebieden te plaatsen want het ronddraaien van de rotorbladen van de windturbine en de mechanische onderdelen maken veel lawaai . Vroeger werd de windkracht alleen gebruikt om een mechanische beweging te maken zoals bijvoorbeeld bij een graanmolen .
Op het gebied van groene energie en dus ook windenergie lopen Belgiƫ en Nederland en Belgiƫ dan nog meer achter op de rest ,Duitsland en Denemarken hebbent momenteel de beste energieproductie door windkracht.

Top