Home / Zonne energie / Zonneboiler

Zonneboiler

De zonneboiler maakt eveneens gebruik van zonnepanelen om zichzelf te voorzien van de nodige energie. U kan dit zonneboilertoestel beschouwen als een eindapparaat dat aansluitbaar is op een zonnepaneel. Het doel van deze machine is opgenomen zonne-energie te gaan gebruiken om leidingwater op te warmen. De installatie zelf kan in grote mate instaan voor de behoefte van warm water. Wanneer U een zonneboiler laat plaatsen, plaatst men eerst een zonnecollector op Uw dak die de boiler voorziet van de nodige energie. Er bestaan hiervoor twee soorten zonnecollectoren, de klassieke en de vacuümcollectoren.

Bij de klassieke collectoren kijkt men gewoon terug naar het normale, vlakke type zonnecollector. Hierbij lopen er leidingen door over een paneel, waarop een afdekpaneel ligt. De vacuümbuiscollectoren zijn dan weer iets nieuwer en maken gebruik van vacuümbuizen waardoor de leidingen lopen die opgewarmd moeten worden. Het handige aan dit type is dat men deze kan plaatsen op locaties waar de normale zonnepanelen moeilijk of helemaal niet geplaatst kunnen worden. De klassieke oplossing is vaak goedkoper dan de nieuwere tegenhanger maar bied in sommige gevallen een lager rendement. Het is aan U om af te wegen welke installatie het beste bij Uw noden past.

Net zoals bij zonnepanelen kan U bij de aanschaf en plaatsing van een zonneboiler verscheidene premies of subsidies ontvangen die de kostenlast iets zullen verminderen en bovendien de terugverdientijd die vaak 10 tot 20 jaar bedraagt fiks kunnen verkorten. De kostprijs van de zonneboiler voor een gezin met 2 kinderen ligt tussen de 2500 en 3000 euro, dit inclusief de prijs van de zonnepanelen die moeten geplaatst worden, maar exclusief de materiaal- en plaatsingskosten die daarbovenop nog om en rond de 500 tot 750 euro zullen bedragen. Dit is natuurlijk buiten de premies en fiscale voordelen gerekend.

In vele gevallen komt 15% van het totaalbedrag in aanmerking als fiscaal voordeel. Dit is echter beperkt tot 500 euro en zonneboilermoet voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zo moet de zonneboiler geplaatst worden door een geregistreerde, gecertificeerde aannemer en moet deze bovendien kunnen bevestigen dat de oriëntatie van de zonnepanelen tussen het oosten en het westen ligt op een hoek tussen de 0 en 60 graden van de horizon. Ook moet de aannemer bevestigen dat de toegepaste techniek het mogelijk maakt om een legionellabesmetting te vermijden, dit uit medische voorzorgsmaatregelen.
Eens U aan deze voorwaarden voldoet komt U in aanmerking voor het fiscaal voordeel op deze installatie. Bovenop deze handigheid geven sommige netbeheerders ook nog eens een premie die kan oplopen tot 625 euro. Reken daar dan nog eens de premies bij die Uw gemeente kan toewijzen die vaak tussen de 250 tot 1000 euro liggen. U ziet maar, de investeringskosten kunnen al gauw wat minder zwaar worden dankzij de hulp van de regering en Uw netbeheerder. Contacteer de nodige personen en diensten alvorens U overgaat tot de plaatsing van een bestelling of planning bij een aannemer. Het is best dat U er eerst zeker van bent dat U in aanmerking komt voor dergelijke kostenverminderingen alvorens U overgaat tot de eigenlijke bouw van de installatie.

Top