Home / Zonne energie / Zonnepanelen

Zonnepanelen

Een zonnepaneel is een paneel dat de zonnestralen omzet naar elektrische energie. Een voordeel is dat de zonnecelzonnepanelen niet noodzakelijk zonlicht nodig hebben om elektrische energie op te wekken maar gewoon licht volstaat al. Natuurlijk is het wel zo dat de intensiteit van het licht een grote rol speelt bij het produceren van elektrische energie.

Een zonnepaneel wordt ook PV-paneel genoemd en komt van “Photo-Voltaic”. Een zonnepaneel is opgebouwd uit vele zonnecellen ook wel fotovoltaïsche cellen genoemd . De cellen kunnen uit verschillende soorten silicium bestaan:

 • amorf
 • polykristallijn
 • monokristallijn

Het meest gebruikte is amorf silicium . Het rendement van de meeste zonnecellen ligt tussen de 5 en 15 % en dat is niet zo hoog. Een zonnecel bestaat uit twee lagen silicium en door licht gaat tussen die twee lagen elektrische stroom opgewekt zijn. Eén van de twee lagen silicium is een dun plaatje met een positieve lading en het andere heeft een negatieve lading. Silicium wordt gebruikt bij zonnecellen omdat het de eigenschap heeft om zeer goed elektriciteit te geleiden als er licht op valt.

Bij zonnepanelen heb je 2 systemen hoe ze kunt aansluiten

Autonoom fv-systeem
Autonoom fv-systeem is een systeem waarbij die zonnepanelen niet verbonden zijn met het elektriciteitsnet en het zonnepanelensysteem levert de stroom onmiddellijk aan de gebruiken en de rest van de opgewekte stroom wordt opgeslagen in batterijen en wanneer de panelen niet genoeg stroom mee produceren door te weinig intens licht dan wordt er elektriciteit uit de batterijen genomen.

Voorbeelden van dit soort systeem zijn:

 • rekenmachines
 • horloges

Netgekoppeld fv-systeem
Het Netgekoppeld fv-systeem is een systeem dat eerst en vooral de gelijkstroom die een zonnepaneel installatie produceert omzet naar wisselstroom, door middel van een omvormer . Het voordeel van deze installatie is dat als je meer produceert dan verbruikt dan draait je elektriciteitsmeter terug en als je niet genoeg produceert dan gebruik je elektriciteit van het elektriciteitsnet.

Voordelen van zonnepanelen :

 • Vertraagt de opwarming van de aarde
 • Korte installatietijd
 • Hoogwaardige energievorm
 • Duurzame installatie
 • Heeft genoeg met gewoon licht, moet geen zonlicht zijn

Nadelen van zonnepanelen :

 • Hoge kostprijs
 • Geen constante energieproductie
 • Veel oppervlakte nodig

Hoeveel zonnepanelen moet ik plaatsen?

Hoeveel zonnepanelen je wilt plaatsen hangt volledig af van je eigen , hoeveel budget je hebt om zonnepanelen te plaatsen en wil je er winst uit halen ,meer produceren dan verbruiken en die energie dan verkopen aan je energieleverancier als groene stroom. Een zonnepaneel produceert ongeveer per vierkante meter 100 kWh en als je dan weet dat een gezin gemiddeld 3500 à 4000 kWh per jaar verbruikt kan je ongeveer weten hoeveel vierkante meter je moet plaatsen.
De overheid moedigt het gebruik van zonnepanelen sterk aan en geef daarom vele subsidies zodat het nog aantrekkelijker word om zonnepanelen te plaatsen.

U kunt een deel van de aankoopprijs aftrekken van de belastingen
Sommige steden of gemeentes geven nog eens extra subsidies
U verdient per kWh 45 cent die u verkoopt aan uw energiemaatschappij en dat voor zeker 20 jaar.

Top