Home / Zonne energie / Zonnepanelen op mobilhome

Zonnepanelen op mobilhome

Wanneer men op reis gaat met de mobilhome, ook wel camper genoemd, dan probeert men dit zo comfortabel mobilhomemogelijk te doen en probeert men zoveel mogelijk de luxe die men thuis heeft mee te nemen op reis. Het is te vergelijken met een deel van Uw huis mee te nemen op reis, men kan er tevens ver en lang mee op reis gaan of toeren. Werkelijk honderden handige dingetjes en spullen kunnen meegenomen en gebruikt worden om niets te missen van de luxe die men thuis zou hebben. Toch vereisen veel van deze apparaten en luxemiddelen elektrische energie die niet overal meteen beschikbaar is. Vandaar dat men er eens over kan gaan nadenken om zonnepanelen te laten installeren op het dak van de mobilhome.

Het type zonnepanelen dat U op Uw mobilhome kunt laten plaatsen dient dan weer serieus afgewogen te worden. Het ene type is namelijk niet zo geschikt in vergelijking met het andere. Zo zijn fotovoltaïsche zonnepanelen minder geschikt in vergelijking met zonnecollectoren. Dit komt doordat de fotovoltaïsche panelen normaal gesproken hun stroom terugleveren aan een stroomnet nadat deze van het paneel is afgetapt. Bij een mobilhome daarentegen is dat niet zo handig, aangezien men in andere landen een andere aansluiting gebruikt en voor optimale mobiliteit is deze niet aangesloten op het stroomnet. Het is dus logisch dat deze soort niet erg aantrekkelijk is voor plaatsing op Uw mobilhome.

Een erg goed systeem is dat waarbij de installatie de opgewekte stroom afgeeft aan een accu. Deze accu kan de stroom dan later verdelen aan de apparaten die deze nodig hebben. U gebruikt hier best niet de accu van de mobilhome voor aangezien deze een te kleine capaciteit heeft. Het aanschaffen van een apart accupakket is dan ook voordeliger en slimmer. Om te verzekeren dat U ook op minder zonnige dagen beschikt over de nodige stroom kan U best overwegen om meerdere accu’s te installeren. Toch speelt het gewicht hier een tegenwerkende rol in. Het totale gewicht van deze accu’s kan namelijk erg oplopen
Om de veiligheid en de wegligging van Uw mobilhome te garanderen plaatst U deze best zo laag mogelijk in het voertuig. De ideale situatie is die waar U voor de bouw van het voertuig de leverancier of fabrikant al op de hoogte brengt dat U van plan bent accu’s te installeren. Zodoende kan deze rekening houden met de benodigde ruimte en verkrijgt U een mooi afgewerkte wagen die tevens zijn eigen energie kan aanmaken.

Top