Home / Zonne energie / Zwembadverwarming

Zwembadverwarming

Ook Uw zwembad kan gebruik maken van de technologie van zonne-energie om het water te verwarmen. U kan zich uiteraard al inbeelden hoe men dit doet als U het concept kent van de zonneboiler. Zo niet, dan leggen we dat graag even uit voor U. Net zoals bij de zonneboiler zal het zwembad, en met name de zandfilter, verbonden zijn met een zonnecollector, en in dit geval meerdere, om zo het water te verwarmen. Het concept is vrij simpel: het water loopt van de zandfilter door naar de zonnecollectoren, dit zijn zonnepanelen die door middel van zonne-energie de leidingen verwarmen die binnenin zitten, en die op hun beurt dan het water verwarmen dat door hun leidingen stroomt. Het zwembadwater komt er op zich dan langs de andere kant teruguit, volledig verwarmd.

Eens U dit weet is het de beurt aan hoe groot de oppervlakte van de zonnepanelen dient te zijn voor de volledige verwarming van Uw zwembad op een redelijke snel tempo. Zo kan met ¾ van de oppervlakte van Uw zwembad aan zonnepanelen Uw zwembad geheel en vrij snel verwarmd worden. Door het gebruik van zonnecollectoren kan U zwembad per dag zelfs tot acht graden toe extra verwarmd worden, wat zeker geen nadeel is, dit is vrij snel. Het is dus leuk als U al een bestaande installatie zonnecollectoren heeft staan op Uw dak. Toch zal U eventueel nog extra moeten investeren omdat het vrij energie-intensief kan worden voor de zonnepanelen om het zwembad een volledige dag te verwarmen.

Controleer altijd op voorhand of er voor Uw zwembad, en dan zeker qua merk of vorm, geen bestaande installaties of aansluitingen zijn om het zwembad te verwarmen via zonnecollectoren. Zo hoeft U niet met verschillende koppelstukken te werken om deze handmatig aan te sluiten op Uw huidige zonnecollectoren. In geval van twijfel kan U altijd vragen of een zwembadverkoper niet op de hoogte is van standaardonderdelen of bestaande verwarmingspakketten die geschikt zijn voor zonnecollectoren. Bent U reeds in het bezit van zowel een installatie zonnecollectoren als de nodige verwarmingsapparatuur? Dan kan U ofwel zelf aan de slag ofwel een installateur het werk komen laten verrichten.

Om te weten te komen hoeveel vierkante meter zonnepanelen U nodig heeft berekent U gewoon de oppervlakte van Uw zwembad en neemt U daar 75% van het geheel qua zonnepanelen om snel en efficiënt te verwarmen. Voor een rechthoekig zwembad neemt U gewoon de lengte maal de breedte en voor een rond of ovaal neemt U gewoon de diameter maal pi. Eens U deze informatie heeft kan U overgaan tot de aansluiting op Uw huidige installatie of de plaatsing van de nodige oppervlakte zonnepanelen.

Wat U vaak tegenkomt zijn overdekte buitenzwembaden met op de daken de zonnepanelen die de zonnecollectoren bevatten. Zo vormt alles een mooi geheel en is het ook allemaal binnen handbereik indien U iets wenst te wijzigen aan de temperatuur of de verwarmingsnelheid. Dit vergemakkelijkt tevens het onderhoud van het geheel op zich, niet alleen voor U maar ook voor de persoon die alles komt inspecteren indien U er niet zeker van bent wat het probleem is indien er zich complicaties voordoen.

Top