Home / Zonnepanelen / Kosten zonnepanelen

Kosten zonnepanelen

Ondanks het feit dat iedereen zijn steentje wil bijdragen aan het milieu, twijfelen veel mensen nog altijd bij het horen kosten_zonnepanelenvan zonnepanelen. Ze zijn ofwel niet voldoende geïnformeerd of vrezen dat de investering hierin weggesmeten geld is. Desondanks steunden de regeringen in zowel België als Nederland het initiatief om particulieren zonnepanelen te laten plaatsen. Zij maakten hiervoor subsidies vrij die een deel van het te betalen bedrag van de plaatsingskosten zou opvangen. Sinds 2004 is dit echter in Nederland niet meer het geval, in België zette men dit toch voort.

Vooraleer U afhaakt moet U beseffen dat het geïnvesteerde bedrag makkelijk kan teruggewonnen worden na de plaatsing, zij het na een aantal jaren. De duur van deze periode varieert tussen de tien en vijftien jaar, afhankelijk van het rendement van Uw installatie. Vorig jaar gold er een richtprijs van 550 euro per wattpiek, wat ongeveer 85 kilowattuur opbrengt . Per jaar brengt zo’n paneel U dus een besparing op van 19,95 euro wat leidt tot een volledige terugverdienste van de investering na circa vijftien jaar.

Een paneel kan in z’n geheel om en rond de 700 à 1300 euro kosten afhankelijk van het rendement en de grootte. Dit is natuurlijk buiten de subsidies berekend, als U deze daarvan aftrekt komt U al tot een iets toegankelijker bedrag. Sinds de opkomst van zonnecollectoren en fotovoltaïsche zonnepanelen hebben onze regeringen zich er voor ingezet om de last van de kosten iets te verlichten. Zij werken op deze manier mee aan een milieuvriendelijkere omgeving voor zowel nu als later.

Dankzij de subsidies in België liggen deze prijzen nog dat ietsje lager en is bovendien de periode waarin U het door U geïnvesteerde bedrag kunt terugwinnen soms tot vier jaar korter dan bij onze noorderburen. De leeftijd van deze panelen varieert tussen de vijftien en veertig jaar, het is aan U om dit zelf na te trekken en te kijken welk type en rendement het beste past bij Uw kapitaal en Uw wensen. Het is raadzaam om, indien U in België woont, langs te gaan bij Uw gemeente- of stadhuis en daar te vragen hoeveel de subsidie bedraagt en wat de vereisten zijn vooraleer U begint met de aanleg van Uw installatie, dit om onnodige of onverwachte kosten te vermijden.

Een interessant weetje is dat als U over voldoende ruimte beschikt om een grote oppervlakte te bedekken met zonnepanelen U een contract kan afsluiten met Uw elektriciteitsmaatschappij om de stroom die U teveel produceert te laten afkopen zodat de hele buurt kan meegenieten. Zo produceert U niet alleen voor Uzelf maar voor Uw hele omgeving groene stroom, en U wordt er nog voor betaald ook.

Top