Home / Zonnepanelen / Soorten zonnepanelen

Soorten zonnepanelen

Als men uiteindelijk beslist om een installatie zonnepanelen te laten plaatsen dan stuit men vaak op vragen zoals, zonnecollectorwelke soorten zijn er, welk type rendeert het best en waarom overweeg ik beter deze installatie in plaats van de andere? Op deze vragen zal U nu een duidelijk en objectief antwoord krijgen, waardoor U gemakkelijk de keuze zal kunnen maken die het best bij U past. Het antwoord is al bij al nog vrij simpel, daar er slechts twee echte soorten zonnepanelen zijn: de zonnecollectoren en de zonnecellen, ook wel fotovoltaïsche zonnepanelen genoemd. De doeleinden van beide types zijn in het algemeen erg verschillend. Vandaar dan ook dat U goed zal moeten kijken naar wat eigenlijk Uw wensen zijn en waar Uw behoeften naartoe streven. Dit kan een belangrijke rol spelen in hoe Uw investering zal gebruikt en teruggewonnen worden. Iedere installatie heeft namelijk een verschillend rendement en periode van terugwinning.

De zonnecollector wordt vaak geplaatst in combinatie met een zonneboiler, aangezien deze vooral instaan voor de verwarming in het huis of van het leidingwater dat naar de douche en dergelijke stroomt. Indien U dus voor een groene manier wilt kiezen om warm water te verkrijgen in huis dan moet U kiezen voor deze installatie. De plaatsing en de aansluiting laat U best doen door een gecertificeerd aannemer om toekomstige problemen te vermijden. Ga eveneens na bij Uw gemeente of er geen subsidies en premies te verkrijgen zijn. Zo kan U het prijskaartje dat aan deze installatie hang soms enorm naar beneden halen.

De zonnecellen of fotovoltaïsche zonnepanelen zijn iets nieuwer en bezitten de mogelijkheid om opgewekte elektriciteit zonnecelmeteen terug op het stroomnet te sturen, waardoor U een contract kan afsluiten met Uw lokale elektriciteitsleverancier om een vergoeding te krijgen voor de geproduceerde stroom. Vaak kiezen mensen voor deze methode omdat men zo sneller zijn investering kan terugwinnen. Dit ligt standaard tussen de 10 en 15 jaar maar kan dankzij deze vergoedingen teruggebracht worden tot soms slechts 7 jaar. Het doel van dit type zonnepaneel is dan ook louter om energie op te wekken en niet om te verwarmen, al kan U er wel een installatie aanhangen die op zich dan verwarmend zal werken. Ook hier zijn er verschillende subsidies en premies die kunnen aangevraagd of verkregen worden.

De keuze tussen beide types is vrij zichtbaar nu U de werking en de doeleinden van beide soorten kent. Het spreekt dus voor zich dat ieder type een specifiek doeleinde heeft, al heeft het tweede type, de zonnecel, de mogelijkheid om hetzelfde doeleinde te dienen als de zonnecollector. De zonnecellen zijn vaak iets duurder maar daarom dan ook geen minder slechte investering. Zoekt U enkel een manier om energiezuiniger te verwarmen, dan kiest U best voor de zonnecollector in combinatie met een zonneboiler. U kan uiteraard ook naar de toekomst toe denken en opteren voor een installatie van zonnecellen in combinatie met een installatie die verwarmt. Zo kan U later bij uitbreiding toch nog in aanmerking komen voor premies en vergoedingen die de terugwinning zullen versnellen. Voor meer informatie kan U altijd terecht bij een gecertificeerde aannemer die zich specialiseert in de plaatsing van beide types. Deze zal U met plezier verder helpen en informeren.

Top